Atomernes dans

I dag præsenterer vi Atomernes dans det sidste af de 5 værker i serien Poetisk Podcast sender 2050. Det har været undervejs stort set hele året, nogle gange har vi været i tvivl om der overhovedet var en proces i gang – og det fortæller nok noget om de to bidragydere, deres måde at arbejde på, og deres forhold til tid måske. Tid, er ikke bare tid, Den er en egensindig størrelse, flydende, abstrakt – og værd at respektere.

Solvej Balle kom efter års tavshed, og til manges overraskelse, roligt og sikkert vandrende ind det litterære kredsløb i 2020, med introduktionen til en stor roman i syv dele, Om udregning af rumfang. Tilbage i 90’erne gjorde hun sig ikke mindst bemærket med romanen Ifølge loven, men slog også fast hvad koncenteret og gennemarbejdet minimalisme kan, f.ex. i de poetiske kortprosabøger & og Eller. En særlig logisk opmærksomhed på modsigelser, en udforskning af sprogets liv og fiktionens opståen. Egentlig handling, virkelig bevægelse med virkning og konsekvens for tekstens personer, synes at udeblive, stivne. Og dog findes bevægelsen, bare på et andet niveau. Den egentlige handling i Eller kan læses som: Et vissent blad føres omkring af vand og vind.

Solvej Balle portræt. Foto: Sarah Hartvigsen Juncker
Solvej Balle. Foto: Sarah Hartvigsen Juncker

I en præsentation af Ida Nerbøs album Code fra 2021 beskrives hendes musik som eksperimenterende ambient, som abstrakte, rå og mystiske lydbilleder.

Med en baggrund fra klubscenen er Nerbø kendt for DJ-sæt, der dykker dybt ned i technoens mørke, skumle områder, ofte med det formål at hypnotisere og skabe spænding og energi. På det seneste har Nerbø forsket i projekter, der ligger i forlængelse af hendes praksis som klubperformer, og som stræber efter at bringe musikoplevelsen som fysisk fænomen ind i nye og mere abstrakte domæner.

Ida Nerbø portræt. Foto: Ida Skjefstad
Ida Nerbø. Foto: Cecilie Bannow

Det er tekster fra Eller (1998), som Ida Nerbø har taget til sig og skabt unik lyd til i podcasten Atomernes dans. Fortid tegner fremtid. Fremtid tegner nutid. Det hele venter på os, her.

Kh. Lene

* * *

Atomernes dans’ podcast artwork er baseret på Simon LewisThe Stuff of Atomists’ Dreams (2001-02).

Billedet er i Sammlung Schürmann (Gaby og Wilhelm Schürmann Collection) og findes på tryk i denne bog samt denne.

* * *

Den sidste episode af Atomar er ude. Med E8: Vores nye prolog slutter kredsen og man får hele forløbet forfra i en uafbrudt version af samlingen.

Atomar digtsamlingen kommer også i trykt udgave via Lenes nyoprettede imaginære poesimølle, Maggies Mill. En engelsk oversættelse af digtene som e-bog følger snart.

Små videoer af en del af digtene er blevet lagt op på vores Instagram og Twitter. Versioner med engelske undertekster (stadig et ‘work in progress’) er også samlet på min hjemmeside.

Kh. Rudiger